Ilmalämpöpumpun huolto pidentää laitteen ikää

Ilmalämpöpumpun huolto kannattaa, sillä se pidentää laitteen ikää ja lisää energiatehokkuutta.
Lämpö-Ilmari toimii virallisena huoltoliikkeenä seuraaville merkeille:
Mitsubishi Electric, Gree, Ultimate, Alpha Innotec, Nibe, Fujitsu ja Vivax.
Huollan ilmalämpöpumppujen lisäksi ilmavesi- ja poistoilmalämpöpumput. TUKES:n lupani sallivat myös yli 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden huollon.

Lämpöpumpun huolto

Ilmalämpöpumppu tarvitsee säännöllistä huoltoa. Ilman huoltotoimia laite alkaa menettää tehoaan jo vuoden sisällä. Mikäli laite puhdistetaan säännöllisesti, ei erillisiä huoltoja tarvita välttämättä lainkaan. 

Näin huollat lämpöpumppua itse:

Pumpun toimivuuden kannalta tärkeintä on sisäyksikön suodattimien  puhdistus. Sen voit tehdä kätevästi pesemällä suodattimet suihkussa. Samalla voit tarkistaa, kaipaako suodattimien takana oleva lämmönvaihdin imurointia. Ulkoyksikön lämmönvaihdin puhdistetaan myös tarpeen mukaan. Varsinkin koteloiduilla ulkoyksiköillä kotelon sisälle ei juurikaan pääse roskia joten useimmiten riittää pelkkä silmämääräinen vuosittainen tarkastus.

Jos käyttäjän tekemistä huoltotoimista huolimatta laitteen lämmitys- tai jäähdytysteho alkaa hiipua tai käyntiääni muuttuu, on syytä kutsua huoltomies paikalle.Suosittele meitä

Facebook Twitter 3Jaa

Mikä vikana lämpöpumpussa?

Jos havaitset lämpöpumpussasi mahdollisen vian, voit kokeilla selvittää syytä ensin näillä vinkeillä. Elleivät nämä konstit auta, soita Lämpö-Ilmarille!

          Ilmalämpöpumppu

 • Virta pois: Kokeile vikatapauksessa ensin ottaa virta pois laitteelta ja kytke se takaisin 15 min päästä.
 • Puhdistus: Tarkista, kaipaavatko sisäyksikön suodattimet puhdistusta. Pese ne tarvittaessa suihkulla.
 • Kondenssivesi: Jos jäähdytyksen ollessa päällä valuu kondenssivettä sisäyksiköstä, kokeile säätää pyyntilämpötila noin 24C-asteeseen. Pidä laite päällä vuorokauden ympäri ja seuraa tilannetta. Kostealla hellesäällä vettä voi kertyä sisäyksikköön niin paljon, ettei se ehdi valua letkua pitkin ulos. Tukosta voit yrittää imeä vaikka imurilla ulkoa letkun päästä.
 • Vikakoodi: Jos näytöllä on luettavissa jokin vikakoodi, esim. E4, laita se paperille. Katso myös ulkoyksikön tyyppikilvestä laitteen tyyppi ylös. Joskus voin neuvoa ilmaiseksi puhelimessa, mitä kannattaisi vielä kokeilla. Jos ongelma ei ratkea puhelimessa, sovitaan huoltokäynnille aika.
 • Öljykerros: Jos ulkoyksikön liittimillä tuntuu/näkyy ohut öljykerros, on se yleensä merkki vuodosta. Kylmäaine pitää silloin ottaa talteen, liittimet huoltaa ja palauttaa punnittu aine + uutta kylmäainetta tarvittava määrä järjestelmään. On siis huoltokäynnin paikka.
 • Ukkosvauriot: Ukkosvaurioissa kannattaa selvittää, korvaako kotivakuutus tällaiset laiterikot ja mikä on omavastuu. Usein vakuutusyhtiö korvaa laitteiston uusimisen, kun huoltomies on käynyt tutkimassa tilanteen ja tehnyt siitä raportin.
 • Jos ilmalämpöpumppu ei lämmitä:
  Varmista ensin kaukosäätimestä, onhan lämmitys varmasti valittuna. Mitsubishin näyttösymbolit aurinko (=lämmitys) ja lumihiutale (=jäähdytys) muistuttavat erehdyttävästi toisiaan!
  Laita sitten lämpötila-asetus +30C-asteeseen ja puhallus kolmelle palkille. Odota 4-5 minuuttia. Kokeile sen jälkeen, puhaltaako sisäyksikkö selvästi lämmintä ilmaa. Ellei lämmintä tule, sammuta laite ja kutsu huoltomies paikalle. 
  Jos pumppu puhaltaa kylmää, vaihda useita kertoja moodia lämmityksen ja jäähdytyksen välillä. Odota jokaisen vaihtokerran jälkeen 4-5 minuuttia. Joskus pitkän käyttökatkon jälkeen lämmitys/jäähdtysmoodin vaihtava nelitieventtiili on jämähtänyt jäähdytysasentoon. Mikäli saat sen kerran vaihtamaan tilaa, voi pumppusi toimia taas pitkän aikaa moitteetta!

  Ilmavesi- ja maalämpöpumppu (kolmivaiheiset pumput)
 • Jos kompressori ei lähde pyörimään ja mahdollisesti ääntää oudosti käynnistettäessä, kannattaa varmistaa kaikkien vaiheiden syöttö. Katso pääsulakkeet ja pumpun omat sulakkeet. Jos vikaa ei löytynyt, soita huoltomies paikalle.